hypemag.pl

napędzany inspiracją, wspierany nauką!

URODA

Olej rycynowy – wielozadaniowy bohater piękna!

olej rycynowy

Nowy cudowny olej? Nic bardziej mylnego. Olej rycynowy jest olejem o długiej historii w perfumerii, kosmetyce, a nawet medycynie. Podobno korzystała z niego już Kleopatra, a z pewnością w swej domowej apteczne posiadały go nasze bacie.

Dziś olej rycynowy, ze względu na jego wszechstronność zastosowania odkrywany jest na nowo. Oto wszystko, co musisz wiedzieć, jak i czy w ogóle warto wprowadzić go do swojej codziennej rutyny pielęgnacyjnej.

olej rycynowy

Jakie właściwości ma olej rycynowy?

Olej rycynowy to wielofunkcyjny olej roślinny, pochodzący z tłoczenia nasion rącznika pospolitego. Składnikiem czynnym jest rycyna. Olej rycynowy ma szereg zastosowań leczniczych, przemysłowych i farmaceutycznych. Zawiera on bowiem ważne kwasy tłuszczowe, takie jak kwas rycynolowy, kwas linolowy, kwas oleinowy, z których wszystkie mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i nawilżające.

Olej rycynowy idealnie sprawdza się przy pielęgnacji skóry

Właściwości przeciwzapalne oleju rycynowego sprawiają, że jest on nieocenioną gwiazdą wśród produktów do pielęgnacji skóry. Olej rycynowy to także fantastyczny środek nawilżający skórę, poprzez zawarte w nim kwasy tłuszczowe, powodujące zmiękczanie skóry oraz utrzymanie stanu wilgoci na zwiększonym poziomie.

Pomaga łagodzić podrażnioną, suchą czy swędzącą skórę. Może nawet pomóc w stanach zapalnych skóry, takich jak egzema i łuszczyca. Idealnie działa jako okład regenerujący w przypadku zapalenia skóry np. dłoni spowodowanego częstym myciem rąk lub stosowaniem środków odkażających. W połączeniu z aloesem i witaminą E sprawdzi się także jako skuteczny lek na poparzenia słoneczne. Pomaga zmiękczyć i przywraca do właściwego stanu suche, spierzchnięte usta. Doskonale radzi sobie jako pogromca trądziku. Nałożenie oleju rycynowego na wypryski, jak i rany po nich powstałe, tworzy wilgotne środowisko, które sprzyja ich gojeniu. Dodatkowo w przypadku ran, olejek stymuluje wzrost tkanek, dzięki czemu na ranie tworzy się bariera ochronna zmniejszająca ryzyko infekcji.

olej rycynowy

Jak używać olejku rycynowego w codziennej pielęgnacji skóry

Aby włączyć olej rycynowy do swojej rutyny pielęgnacyjnej, poszukaj w drogeriach produktów, w których w składzie go znajdziesz. Możesz również używać czystego (pamiętaj zawsze tłoczonego na zimno) oleju rycynowego. Bez problemu znajdziesz go w większości aptek. Dodawaj kilka jego kropel do swoich ulubionych produktów do kąpieli lub balsamów. Łącz go z cukrem lub fusami z kawy tworząc naturalne peelingi.

Jeśli chcesz użyć oleju rycynowego bezpośrednio na twarz, koniecznie pamiętaj, by rozcieńczyć go w równych proporcjach z innym olejem, np. olejem z drzewa herbacianego.

Najważniejszy olej w naturalnej pielęgnacji włosów

Jeśli marzysz o skutecznym wzmocnieniu włosów, odżywieniu ich i przyśpieszeniu porostu sięgnij po olej rycynowy. Wmasowywanie go w skórę głowy poprawia krążenie krwi w mieszkach włosowych, co wspomaga wzrost włosów, wzmacnia i pogrubia włosy oraz zmniejsza proces ich wypadania. Sprawia też, że włosy stają się lśniące i błyszczące.

Jak stosować olej rycynowy na włosach?

Olej rycynowy można stosować na włosy samodzielnie lub mieszać z innymi dowolnymi olejami. Rozgrzej olej do temperatury pokojowej, nałóż go na skórę głowy i łagodnie wmasuj. Owiń głowę ręcznikiem lub załóż kosmetyczny czepek i zostaw na noc. Bardzo dokładnie umyj włosy następnego dnia. Powtarzaj ten zabieg 3 razy w tygodniu.

Wykorzystanie oleju rycynowego, jako serum do rzęs i brwi

W ten sam sposób, w jaki olejek rycynowy wspomaga wzrost włosów na głowie, przy rzęsach i na brwiach odnosi podobne sukcesy. Namocz wacik w oleju rycynowym i przeczesz nim brwi lub rzęsy. Stosuj ten zabieg raz dziennie przynajmniej przez miesiąc.

A jakie Wy stosujecie oleje? Wzmacniacie nimi swoje kosmetyki, czy aplikujecie je w czystej formie?

LEAVE A RESPONSE

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.