Nie ulega żadnej wątpliwości, że od momentu odkrycia penicyliny w 1928 roku, antybiotyki są prawdziwym cudem współczesnej medycyny. Niestety w dzisiejszych czasach, niewystarczające diagnozowanie przyczyn dolegliwości pacjenta i efekt szybkiego ustąpienia infekcji bakteryjnych sprawia, że antybiotyki przepisywane są masowo, nawet przy okazji niegroźnych przeziębień. Nasze organizmy stają się na nie coraz bardziej odporne, a ich działanie mniej skuteczne. Chcąc osiągnąć pożądane skutki, stale zwiększamy ich dawki. Dodatkowo antybiotyki farmaceutyczne wprowadzamy do naszego organizmu również z codziennym pożywieniem. Powszechnym bowiem stało się stosowanie antybiotyków w przemysłowych hodowlach zwierząt (głównie trzody chlewnej i drobiu). Czy naturalne antybiotyki mogą być świetną alternatywą?
SKUTKI NADUŻYWANIA ANTYBIOTYKÓW FARMACEUTYCZNYCH
Według statystyk Europejskiego Programu Monitorowania Konsumpcji Antybiotyków ESAC (The European Surveillance of Antimicrobial Consumption), Polska zajmuje miejsce w ścisłej czołówce, pod względem nadużywania antybiotyków.
Antybiotyki oparte na lekach, mogą zaburzać wrażliwą florę jelitową wspierającą odporność organizmu oraz prawidłowe trawienie. Układ odpornościowy w dużym stopniu opiera się na równowadze między dobrymi bakteriami i patogennymi drobnoustrojami, które powodują choroby. Niewłaściwe lub długotrwałe stosowanie antybiotyków może zachwiać tę równowagę, zabijając dobre bakterie wraz ze złymi, czyniąc tym samym organizm bardziej podatny na infekcje.
Specjaliści na całym świecie ostrzegają przed tzw. “koszmarnymi bakteriami“, które często karmione farmaceutycznymi antybiotykami, skutecznie rozwinęły przed nimi obronę, prowadząc do powstania szczepów bakterii, powodujących nawet śmiertelne infekcje.
Badania wykazują również, że zbyt częste przyjmowanie antybiotyków zwiększa ryzyko zaburzeń metabolicznych, takich jak np. otyłość. Zakłócona równowaga mikroflory powoduje przewlekłe zapalenie o niskim stopniu złośliwości, które z kolei wiąże się z nadmiernym gromadzeniem się tłuszczu, co dalej prowadzi do chorób takich jak: zaburzenia sercowo –naczyniowe, problemów wątrobowych czy cukrzycy.
Nadużywanie antybiotyków, często prowadzi także do przerostu w jelitach dużej rodziny drożdży lub grzyba znanego jako Candida.
NATURALNE ANTYBIOTYKI
Natura od najdawniejszych czasów dostarczała tysiące naturalnych rozwiązań na dysfunkcje ludzkiego organizmu. Praktycznie wszystkie leki farmaceutyczne pierwotnie pochodziły z natury. W momencie, gdy okazywały się skuteczne w leczeniu różnych schorzeń, przemysł farmaceutyczny tworzył ich syntetyczne warianty, możliwe do opatentowania.
Istnieje kilka doskonałych naturalnych antybiotyków, które mogą służyć, jako pierwsza linia obrony przed chorobami, infekcjami czy sezonowym i dolegliwościami. Działają niezwykle skutecznie, przynosząc pożądane efekty bez skutków ubocznych związanych z antybiotykami klasy farmaceutycznej.
Naturalne antybiotyki wprowadzone do codziennej diety, działają jako środek zapobiegawczy.
Mając to na uwadze, zanim po raz kolejny będziesz zmuszony, by sięgnąć po farmaceutyki zabijające bakterie, wprowadź do swojej diety poniższe naturalne antybiotyki, które wykonają to zadanie w sposób naturalny.
NATURALNE ANTYBIOTYKI – 10 NAJPOPULARNIEJSZYCH
Miód naturalny
Ma silne właściwości antybakteryjne, przyśpiesza proces gojenia się skóry, a także błon śluzowych przewodu pokarmowego, a nawet zmniejsza bakterie odpowiedzialne za powstawanie płytki nazębnej. Uzdrawiająca właściwość miodu wynika z faktu, że zapewnia on aktywność przeciwbakteryjną, utrzymuje wilgotny stan rany, a jego wysoka lepkość pomaga w zapewnieniu bariery ochronnej zapobiegającej infekcji.

Kurkuma
Ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, łagodzi zmiany skórne. W badaniach wykazano, że kurkumina zawarta w kurkumie jest skuteczna przeciwko Helicobacter pylori powszechnym we wrzodach żołądka i dwunastnicy. Kurkuma jest również bardzo skuteczna w łagodzeniu alergii na objawy alergicznego nieżytu nosa lub kataru siennego. Kurkuma działa jako środek przeciwbakteryjny i może być stosowana wewnętrznie lub bezpośrednio na skórę.

Czosnek
Posiada bardzo silne właściwości antybiotyczne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Zabija patogeny, nie tylko bakterie, ale także grzyby i wirusy, nie uszkadzając przy tym korzystnej flory jelitowej. Związki siarki zawarte w czosnku chelatują toksyczne metale ciężkie (jak ołów i kadm), wiążąc się z nimi w celu wydalenia z organizmu.
Zawiera wiele składników odżywczych, takich jak witaminy (C, B 1, B 2, B 3 ), minerały (wapń, kwas foliowy, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, selen, cynk i związki fitochemiczne (allicyna, beta-karoten, beta) -sito sterol, kwas chlorogenowy, disulfid diallilowy, kwas ferulowy, geraniol, kemferol, linalol, floroglucynol, kwas fitynowy.
Promuje rozwój zdrowej mikroflory jelitowej, działając jako probiotyk (pokarm dla probiotyków). Czosnek pomaga w utlenianiu tłuszczów, działa jako silny przeciwutleniacz i chroni przed uszkodzeniem DNA. Czosnek zwalcza robaki i pasożyty, chroni przed promieniowaniem i uszkodzeniami słonecznymi.

Imbir
Ma działanie antybiotykowe przeciwko patogenom przenoszonym przez żywność, takim jak salmonella, listeria i kampylobacter. Świeży imbir zwiększa również produkcję kwasu żołądkowego i pomaga uspokoić niestrawność.
Ekstrakt z pestek grejpfruta
Popularny środek przeciwdrobnoustrojowy, często stosowany w leczeniu przerostu grzybów Candida, a także różnych infekcji bakteryjnych.

Pieprz cayenne
Jest szczególnie skuteczny w leczeniu zapalenia sromu i pochwy, powszechnego zakażenia u kobiet. Pieprz Cayenne pomaga również leczeniu domowym gardła.

Korzeń chrzanu
Ma zdolności do poruszania śluzem, aby pomóc w leczeniu przeziębień, kaszlu, kamieni nerkowych, infekcji dróg oddechowych.
Może usuwać zator, cienką śluzówkę, łagodzić stany zapalne, zwalczać bakterie i wirusy, rozluźniać mięśnie, stymulować układ odpornościowy, a nawet zwalczać raka.

Ocet jabłkowy
Zawiera kwas octowy i jabłkowy, a także sole mineralne, witaminy i niektóre aminokwasy, pektyny, witaminy A, B6, C, E, tiaminę, likopen, niacynę i kwas pantotetyczny. Wykazano, że jest skutecznym przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybicznym tonikiem.

Olejek z oregano
Jest szczególnie skuteczny w zwalczaniu zakażeń w obrębie przewodu pokarmowego. Zawiera właściwości przeciwutleniające, antyseptyczne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, przeciwpasożytnicze i przeciwbólowe. Likwiduje pasożyty i infekcje takie jak grzyb stóp lub paznokci. Skuteczny również w walce z infekcją zatok.
Echinacea
Zioło to jest bardzo skuteczne we wzmacnianiu zdrowia układu odpornościowego i wspomaganiu układu odpornościowego w walce z przeziębieniem i grypą. Echinacea jest również przydatna w walce przeciwko wielu innym infekcjom, w tym grypie, infekcjom dróg moczowych, zakażeniom drożdżakowym pochwy, opryszczce narządów płciowych, zakażeniom krwi, chorobom dziąseł, zapaleniu migdałków, zakażeniom wywołanym przez paciorkowce, kile, durowi brzusznemu, malarii i błonicy. Ma silną zdolność do stymulowania układu odpornościowego w celu zwalczania infekcji.
Zobacz także: Co to jest „brudna 12” i „czysta 15”?
Istnieje wiele chorób, infekcji i stanów zapalnych, które pozytywnie reagują na naturalne antybiotyki. Kluczem jest wiedzieć, które naturalne antybiotyki najskuteczniej odpowiadają na konkretne dolegliwości. Który z produktów z tej listy jest Twoimi ulubionym? Czy starasz się dodawać go do swojej codziennej diety?